četrtek, 29. junij 2017

Veterani v spomin na boje v Krakovskem gozdu dvignili zastavo

Ob 26. obletnici spomina na boje v Krakovskem gozdu so 29. junija v krškem Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo na Zalokah svečano dvignili slovensko zastavo. Kot je dejal predsednik krških veteranov Božislav Kosalec, se je 2. julija 1991 tedaj poimenovana Cesta bratstva in enotnosti spremenila v cesto sovražnosti in smrti.

Ali kot piše na spominskem obeležju na Zalokah: "Tukaj, v Krakovskem gozdu, je bila 2. julija 1991 premagana enota JLA, poslana v Slovenijo, da zlomi voljo Slovencev do samostojne države. Tu jo je ustavil slovenski vojak." Kot je ob dvigu slovenske zastave pred zbranimi obudil spomine slavnostni govornik Branko Slivšek, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Krško, leta 1991 pa v vlogi komandirja Skupine za protioklepno borbo Teritorialne obrambe Krško , je bila njihova skupina 1. julija iz Gabrja pri Dobovi z ukazom napotena na položaje v Krakovski gozd, kjer je bila zaustavljena kolona samohodnega mehaniziranega diviziona protizračne obrambe JLA. Položaje so najprej zavzeli na mostu Zaloke, približno kilometer od zadnjega bojnega oklepnega vozila JLA, s čimer so zavarovali umik v smeri Novega mesta za primer, v kolikor bi koloni uspelo prebiti zasedo. Po neuspešnih pogajanjih s poveljniki JLA in pozivanju k njihovi predaji so 2. julija ob 5.15 uri zjutraj izvedli napad na kolono vojske: " V skupini za protioklepni boj sem imel tri strelce z ročnim raketometom Ambrust. Za napad z njim se je prostovoljno odločil Drago. Njemu v podporo sem sem izstrelil 28 nabojev iz kalašnika po odprih kupolah oklepnih vozil. Izstrelek je šel pod zadnjim vozilom, se odbil od cestišča in zadel predzadnji oklepnik. Videl se je blisk ob zadetku. Takoj zatem so odgovorili z ognjem iz topov 20mm. Imeli so 
ozvvs krsko_dvig zastave_zaloke 2017 (37)
Na boje v Krakovskem gozdu je obudil spomine Branko Slivšek
polnjenje s tremi vrstami nabojev. Neprijeten občutek je, ko streljajo po temi in ob pokih ob padcih zadetkov." Zatem se je njihova skupina umaknila na Stražo pri Raki, saj so prejeli obvestilo, da kot podpora oklepnikom JLA prihajajo letala, ki so priletela iz smeri Zagreba in pri Raki obrnila ter raketirala položaje okoli avtoceste. Po bitki v Krakovskem gozdu se je Slivškova skupina vračala nazaj v Gabrje v času, ko se je pričela bitka tudi na Prilipah. Tudi tu so teritorialci uspeli zaustaviti oklepnomehanizirani bataljon JLA iz Jastrebarskega, ki je skušal rešiti obkoljeno kolono v Krakovskem gozdu, zaradi česar so vojaki JLA zapustili oklepnike na robu Krakovskega gozda in nadaljevali peš proti Gorjancem.

Na slovesnosti 29. junija, na dan, ko je minilo tudi 169 let, odkar smo Slovenci dobili svojo zastavo, ki jo je, kot je povedal častni predsednik krškega veteranskega združenja Zdenko Mohar, kot simbol slovenske narodnosti skupaj z zahtevo po Zedinjeni Sloveniji prineslo burno leto 1848, so v spomin na boje v Krakovskem gozdu vojni veterani dvignili zastavo na drogu pri tamkajšnjem spomeniku.  Slovesnemu tonu na prireditvi sta z glasbenim nastopom pridodala tenorist Marko Železnik in Adolf Moškon na harmoniki.

B. M.













Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pri vsaki objavi imate možnost ocenitve in komentarja. Hvala za vaš obisk.